Quelle bzw. Art des Textes: Antwort auf Urkunden-Anfrage/Anforderung vom Standesamt Beuthen
Jahr, aus dem der Text stammt: 2017
Ort/Gegend der Text-Herkunft: Beuthen
Namen um die es sich handeln sollte: Stiller, Georg; Stiller Jan Johannes; Matysek, Maria
Jahr, aus dem der Text stammt: 2017
Ort/Gegend der Text-Herkunft: Beuthen
Namen um die es sich handeln sollte: Stiller, Georg; Stiller Jan Johannes; Matysek, Maria
Hallo an alle,
ich habe heute die Antwort auf meine Urkundenanfrage bezgl. Geburts-/Heirats-/Sterbeurkunde(n) meines Großvaters und dessen Eltern vom Standesamt in Beuthen inkl. Anhang erhalten. Da diese komplett auf Polnisch erfolgte und die gängigen Internetübersetzer nicht wirklich eine Hilfe darstellen, hoffe ich, dass mir hier jemand von Euch weiterhelfen kann. Ich freue mich über jedwede Hilfe, lieben Dank im voraus :-) Andrea
Anbei die polnische Nachricht des Standesamtes:
Witam serdecznie w odpowiedzi na Państwa pytanie odnalazłam kilka rzeczy
Mianowicie AKT URODZENIA Stiller Georga nr 413/1920/4 jego akt nie podlega kserowaniu gdyż z tego rocznika wydajemy odpisy stanu cywilnego ( skrócone, zupełne, wielojezyczne) dopiero po osiągnięciu 100 lat przechowywania ksiąg w danym USC przekazujemy do Archiwum Państwowego w Katowicach dane roczniki a jeżeli nie zostaną przekazane, traktujemy je jak zasób archiwalny i dokonujemy kserokopii.
W tym przypadku trzeba wydać odpis stanu cywilnego. Można jeszcze dokonać FOTOKOPII ale to własnym sprzętem fotograficznym na terenie USC.
Wracając do informacji jakie jeszcze udało mi się odnaleźć. Mam zgon u siebie w BYTOMIU od Marii Stiller rodowe Matysek 3/1953/4 07.01.1953r. ona owszem urodziła się 1888roku, ale Jelowa koło OPOLa tam też biorą ślub w roku 1913 nr 14/1913. Nie mam pewności jaki zasób Archiwalny ma OPOLE proszę wystąpić do nich z zapytaniem w razie czego odeślą do swojego Archiwum Państwowego bo na pewno te roczniki nie podlegają przechowywaniu w danym USC jednak dużo USC jeszcze je posiada.
Dokładna data urodzenia Marii 27.06.1888r.
Stiler Jan urodzony 16.05.1882r. Zagwiżdże powiat Opole jak Pan będzie występował z zapytaniem o jego żonę Marię proszę spytać o roczniki jego urodzenia. zmarł 22.10.1963r. Bytom
Tyle danych mogę Panu podać i o każdy z tych aktów z Bytomia mogą Państwo wystąpić jednak nie o kserokopie. Każdy akt kosztuje skrócony 22zł zupełny 33zł wielojęzyczny 22zł.
Przesyłam w załączniku wniosek który w razie potrzeby należy wypełnić zrobić opłatę i pocztą wysłać na nasz adres.

Kommentar